Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

ΚΥΣΕΑ: Καρατομήθηκε από την Πυροσβεστική ο διωκόμενος για το Μάτι Κολοκούρης, που αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη




Στέφανος Κολοκούρης: Ο «υπερκομματικός» αρχηγός που «πνίγηκε» στο Μάτι

Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, την Πέμπτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η... αυτεπάγγελτη αποστρατεία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη και η επιλογή του Αντιστρατήγου Π.Σ. Αλέξιου Ράπανου ως Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.


To ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:


Την παράταση της θητείας του Αντιστράτηγου (ΤΘ) Χαράλαμπου Λαλούση ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) κατά ένα ακόμη έτος.


Την παράταση της θητείας του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη (ΠΝ) ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) κατά ένα ακόμη έτος.


Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).


Την επιλογή του Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.


Την τοποθέτηση του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Φασούλα ως Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, σε αντικατάσταση του επιλεγέντος για τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.


Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη.


Την επιλογή του Αντιστρατήγου Π.Σ. Αλέξιου Ράπανου ως Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος...



Στέφανος Κολοκούρης: Ο «υπερκομματικός» αρχηγός που «πνίγηκε» στο Μάτι



Ο Στέφανος Κολοκούρης
Intime.gr


Η 23η Ιουλίου 2018 ήταν η ημέρα που στιγμάτισε την υπηρεσιακή πορεία του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη, ο οποίος αποστρατεύτηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι ο κ. Κολοκούρης ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ, της ίσως πιο σημαντικής υπηρεσίας για τη διάσωση ανθρώπων που απειλείται η ζωή τους.

Καταπέλτης ήταν ο Ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση, ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Κολοκούρη σημείωνε: «Αν και του δόθηκε σχετικά εντολή περί ώρα 17.00 δεν πήγε ποτέ στο Νταού Πεντέλης. Αντίθετα παρέμεινε με όλες τις δυνάμεις του στην παραλία της Κινέτας, όπου δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, αφού η εκκένωση στην περιοχή είχε ήδη ολοκληρωθεί. Με το να μείνει στην Κινέτα, ο Κολοκούρης κατέστησε ανενεργό τόσο το έμψυχο υλικό όσο και το διασωστικό εξοπλισμό της ΕΜΑΚ».


Παρά ταύτα ο κ. Κολοκούρης όχι μόνο δεν είδε το δρόμο της εξόδου από την Πυροσβεστική αλλά αναβαθμίστηκε επί θητείας δύο διαφορετικών κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς και έγινε αντιστράτηγος και εν συνεχεία αρχηγός του Π.Σ. το Φεβρουάριο του 2020.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κολοκούρης να προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων στο Μάτι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη φωτιά. Και αυτό διότι έβλεπαν έναν αξιωματικό που κατηγορείται ότι ήταν ένας από τους υπεύθυνους να εξελίσσεται -σαν να μην έχει συμβεί τίποτα- στην ιεραρχία. Τον Αύγουστο του 2021 μάλιστα το σοβαρό θέμα με τον Στέφανο Κολοκούρη έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν πυρά για την ανέλιξη του παρά τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

Δύο μήνες μετά την αντιπαράθεση αυτή ο Εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή 27 κατηγορουμένων σε δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως. Μεταξύ των 27 κατηγορουμένων ήταν και ο Στέφανος Κολοκούρης.





Όσον αφορά στο βιογραφικό του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής, κατετάγη στο Σώμα το 1991 και αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημιας το 1995 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Από τότε προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού, με πέντε εύφημες μνείες, μια ευαρέσκεια, έναν έπαινο και έξι μετάλλια/διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του Χρυσού Σταυρού Τιμής, του Ταξιάρχη του Φοίνικα, αλλά και του Ταξιάρχη Τιμής.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός στον 1ο, 2ο, 5ο ΠΣ Αθηνών και στο 199-ΣΕΚΥΠΣ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, Διοικητής Π.Υ. Μεγάρων, εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, όμως τα περισσότερα χρόνια του υπηρέτησε στην 1η ΕΜΑΚ, καταλαμβάνοντας διάφορες θέσεις ευθύνης για συνολικά 18 έτη και ουσιαστικά ταύτισε το όνομά του με την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή τη 1ης ΕΜΑΚ. Τον Φεβρουάριο του 2018 προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου και τοποθετήθηκε Συντονιστής Επιχειρήσεων, με έδρα τον Πειραιά.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις, τόσο διάσωσης όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, όπως οι σεισμοί στο Αίγιο το 1995, της Αθήνας το 1999, του Μαρόκου το 2003, αλλά και της Λέσβου και της Κω το 2017. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της HELLIOS στο Γραμματικό Αττικής το 2005. Παρών ήταν και στις επιχειρήσεις για τις πλημμύρες στην Μάνδρα και στη Ν. Πέραμο το 2017, στο Μαντούδι και το Προκόπι Ευβοίας το 2018, ενώ συμμετείχε στις πυρκαγιές στα Κύθηρα το 2017, στον Κάλαμο και στην Κινέττα, αλλά και στα Ψαχνά Ευβοίας το 2018.

Μετά την αποφοίτησή του από την Πυροσβεστική Ακαδημία, φοίτησε το 2002 στη Σχολή Πολιτικής Προστασίας στη Βαλάμπρ της Γαλλίας, ενώ το 2003 παρακολούθησε το Σχολείο «Τακτικές Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» και «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής». Το 2006 το Σχολείο «Τεχνικές Διάσωσης σε Σήραγγες» στη Γαλλία, το 2008 Σχολείο «Σπηλαιοδίασωσης» στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και Σχολείο «Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» στον Καναδά. Το 2011 Σχολείο «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής», το 2018 Σχολείο «Εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών» και τέλος, το 2012 φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου