Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Κωνσταντής Τζολάκης: Η ιστορία του 21χρονου από την Κρήτη που έστειλε τον Ολυμπιακό στην 4αδα - Βίντεο, φωτογραφίες Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε τρία πέναλτι στον αγώνα με την Φενέρ και έγραψε ιστορία - Τα Χανιά, η ενασχόληση με τον στίβο, οι σπουδές, τα όνειρα και τα ινδάλματα του Έλληνα ποδοσφαιριστή







Το όνομα του είναι Κωνσταντίνος Τζολάκης αλλά οι φίλοι του και όλοι στην Κρήτη τον φωνάζουν Κωνσταντή.

Από το βράδυ της Πέμπτης (18/4) όσοι δεν τον ήξεραν στην Ελλάδα τον έμαθαν και πλέον είναι γνωστός και στην Ευρώπη. Ο λόγος; Η εμφάνισή του στον προημιτελικό του Ολυμπιακού με την Φενέρ στην Πόλη.


Στην διαδικασία των πέναλτι έπιασε τρία(!) και έστειλε τον Ολυμπιακό στην τετράδα του Conference League και στην Άστον Βίλα! Μόλις στα 21 του χρόνια έγινε «ήρωας» για τους Ολυμπιακούς και έθεσε υποψηφιότητα για την Εθνική ομάδα.  



Εξάλλου πριν από αρκετό καιρό ο μεγάλος Νίκος Σαργκάνης είχε προβλέψει ότι ο νεαρός θα γίνει σύντομα ο πορτιέρο της Εθνικής Ελλάδας. Ο Κωνσταντής Τζολάκης κλείνει τα 22 τον Νοέμβριο αφού γεννήθηκε στα Χανιά στις 8/11/2002 και δείχνει να είναι ο τερματοφύλακας που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια!


Ποιος είναι όμως ο Τζολάκης, ο νεαρός Κρητικός ύψους 1.93μ που οδήγησε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Από τον στίβο στο ποδόσφαιρο



Πάντα του άρεσε το ποδόσφαιρο αλλά είχε αδυναμία στον στίβο. Μεγάλωσε στα Χανιά με μητέρα γυμνάστρια και προπονήτρια στίβου και πατέρα φυσιοθεραπευτή. Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και τα βιβλία.

Ήθελε να διαπρέψει στα σπορ αλλά και να σπουδάσει. Ασχολήθηκε με τον στίβο και ειδικά με το άλμα εις ύψος και έκανε όνειρα. Συμμετείχε και σε πανελλήνιο πρωτάθλημα μικρών ηλικιών και ήταν μέλος του ιστορικού «Γ.Σ Ελευθέριος Βενιζέλος».





Σε ηλικία 12 ετών θα πάει στον Πλατανιά Χανίων για να παίξει ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε σε όλες τις ομάδες της Ακαδημίας. Έγινε διεθνής στις μικρές Εθνικές ομάδες όσο ήταν ακόμη στον Πλατανιά και ήταν και αρχηγός της Κ-20 του κλαμπ των Χανίων.

Εκεί τον είδε και ο Ολυμπιακός αφού έπαιξε κόντρα στους Πειραιώτες με την ομάδα Νέων του Πλατανιά. Το 2017 ως παίκτης ακόμη του Πλατανιά έλεγε για τα όνειρά του: «Θέλω να διακριθώ στην Εθνική και να μπορέσω να είμαι μέλος των ομάδων και τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να είμαι και στην Εθνική Ανδρών! Αυτός είναι ένας τεράστιος στόχος, βέβαια, για μένα. Και, θέλω να ανέβω όσο το δυνατόν ψηλότερα με κάποια ομάδα».

Το 2018 θα πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. «Από τη στιγμή που θες να κυνηγήσεις το όνειρό σου είναι τι επιλογές θα κάνεις, δεν είναι θυσίες. Αφού έκανα την επιλογή να αφήσω τους δικούς μου, να αφήσω τους φίλους μου και τον τόπο μου και να ανέβω στην Αθήνα, πιστεύω ότι μπορώ να το στηρίξω» έλεγε τότε για την επιλογή του.

Άφησε τα πάντα πίσω στην Κρήτη και έγινε οικότροφος στο προπονητήριο του Ολυμπιακού στο Ρέντη. Προηγουμένως τον είχε δοκιμάσει στο Βέλγιο η Γκενκ ενώ τον ήθελε η Μίλαν και τον γλυκοκοίταζε ο Παναθηναϊκός.

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε αστραπιαία και τον έκλεισε. Ο Πλατανίας είχε υποβιβαστεί και ο πατέρας του ανέβηκε στον Πειραιά για να μιλήσει με τον Ολυμπιακό. Το deal έκλεισε στα 40.000 ευρώ.




Ο Τζολάκης πήγαινε ακόμη σχολείο αλλά πήρε την μεγάλη απόφαση. «Τους έβλεπα στην τηλεόραση και έλεγα άντε να πάω μία φορά στο Καραϊσκάκη και να τους δω έστω από την κερκίδα. Ολα πέρασαν πάρα πολύ γρήγορα. Επεσε η ομάδα (ο Πλατανιάς), έπρεπε να δω εγώ τι θα κάνω, ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό και ανέβηκα στην Αθήνα» είπε μετά την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό ο 15χρονος τότε Κωνσταντής.

Ξεκίνησε να παίζει στην Ακαδημία και διακρίθηκε αμέσως. Την σεζόν 2019-20 παίζει στην ομάδα Νέων και συμμετέχει και στο Youth League ενώ πήγε και προετοιμασία με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.




Στο φιλικό με το Αμβούργο θα ξεκινήσει βασικός και θα πιάσει και πέναλτι!

Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο τελικός

Σε ηλικία 17 ετών (Μάρτιος 2000) έκανε ντεμπούτο στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καλύπτοντας το κενό του τραυματία Ζοσέ Σα και στη συνέχεια αγωνίστηκε για 12 λεπτά στα playoffs με αντίπαλο τον Άρη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς του δίνει φανέλα βασικού και στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. Οι Πειραιώτες κερδίζουν 1-0 την Ένωση. Αυτό είναι το τελευταίο Κύπελλο που κατέκτησε ο Ολυμπιακός και το πήρε στο άδειο Πανθεσσαλικό.




Ο Τζολάκης ήθελε να παίξει με κόσμο αλλά η ουσία είναι ότι συστήθηκε στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου για τα καλά.

Ο Νικοπολίδης και ο Φαν Ντερ Σαρ

Ο Κωνσταντής Τζολάκης όταν η Εθνική Ελλάδας κέρδιζε το Euro 2004 ήταν 1,5 ετών. Πάντα του άρεσε ο Αντώνης Νικοπολίδης και είχε την τύχη να τον έχει προπονητή στην Κ-20 του Ολυμπιακού.

Ήταν το είδωλό του. Από το εξωτερικό του άρεσε ο Φαν Ντερ Σαρ, ο Νόιερ και ο Τερ Στέγκεν. Και οι τρεις είναι ψηλοί τερματοφύλακες, όπως ακριβώς είναι και ο 17χρονος του Ολυμπιακού, με 1,93 ύψος!

Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Από μικρός του άρεσε να διαβάζει βιβλία. Όταν ήταν στο γυμνάσιο έλεγε ότι θα σπουδάσει κάτι σχετικό με το ποδόσφαιρο. Όταν πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό συνέχισε να πηγαίνει σχολείο στον Πειραιά και ήταν από τους καλύτερους μαθητές.




Πλέον είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Σπουδάζει στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πριν από λίγα χρόνια μαζί με τον συμπαίκτη του και έτερο τερματοφύλακα της Ακαδημίας, Ηλία Καραργύρη, είχε τιμηθεί από την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τις επιδόσεις του στα θρανία.




«Είναι θέμα επιλογής και προγράμματος. Αμα βάλεις τα δυνατά σου, με ένα σωστό πρόγραμμα, πιστεύω ότι μπορείς να καταφέρεις και τα δύο» θα πει ο Τζολάκης για τον συνδυασμό του ποδοσφαίρου με τις σπουδές.

Η εμπιστοσύνη από τον Μεντιλίμπαρ

Συνολικά στην καριέρα του ο Τζολάκης έχει 39 συμμετοχές στην 1η ομάδα του Ολυμπιακού. Τη σεζόν 2020-21 είχε μόλις 7 συμμετοχές και την επόμενη είχε 24 αλλά έπαιξε 16 ματς με την ομάδα Κ-23 στη Super League 2.
















Την επόμενη έχει 14. Στο Europa League θα παίξει δύο αγώνες ως βασικός. Με την Καραμπάκ και τη Ναντ. Παράλληλα αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδας Κ-21 και διαπρέπει. Την τρέχουσα περίοδο θα έρθει η καθιέρωση.































Ο Ολυμπιακός επιλέγει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ως τον 3ο προπονητή του στη σεζόν και ο Βάσκος δείχνει να εμπιστεύεται τυφλά τον Τζολάκη ο οποίος και είναι εν αναμονή της υπογραφής νέου συμβολαίου, κάτι που ήδη έκανε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης.

Ο Χανιώτης δεν παίζει καθόλου στους ομίλους του Europa League με Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ. Ο Μεντιλίμπαρ του δίνει φανέλα βασικού και το παιδί με το Νο88 στην πλάτη πιάνει από τα μαλλιά την ευκαιρία.

Επί Μεντιλίμπαρ παίζει βασικός στους αγώνες του Conference League με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (Σερβία) και στα δύο με την Φενέρ. Ο Ολυμπιακός κερδίζει και στα τρία. Το πρώτο με το επικό 6-1 στην παράταση, το δεύτερο με 3-2 στον Πειραιά και το τρίτο στα πέναλτι.

Στα πλέι οφ της Super League 1 ο Ολυμπιακός ξεκινά με την ήττα με 3-1 από τον ΠΑΟ στον Πειραιά με βασικό τον Πασχαλάκη και στη συνέχεια ο Τζολάκης παίρνει θέση κάτω από τα δοκάρια στα παιχνίδια με ΑΕΚ, Λαμία και Άρη.

Το φυλακτό του μπαμπά

Ο Τζολάκης μένει μόνος στην Αθήνα αλλά το μυαλό του είναι πάντα στην οικογένειά του και στα Χανιά. Για τους γονείς του είχε πει: «Οι γονείς μου έχουν δώσει τα εφόδια, είναι το στήριγμά μου και χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει το παραμικρό.

Με έχουν στηρίξει σε όποια απόφαση και αν έχω πάρει. Το μοναδικό πράγμα που μου είπαν όταν ανέβηκα στον Ολυμπιακό ήταν να μην αφήσω τα μαθήματα γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον».




Ο πατέρας του μάλιστα ταξίδεψε στην Πόλη για τον προημιτελικό με την Φενέρ και πριν αρχίσουν τα πέναλτι έστειλε μέσω των ανθρώπων του Ολυμπιακού ένα φυλακτό στον γιο του.

Το φόρεσε και έπιασε 3 πέναλτιο για να πέσει μετά στην αγκαλιά του πατέρα του. «Μου έδωσε ο πατέρας μου ένα φυλαχτό και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια που με ακολούθησε και εδώ και πήραμε μαζί την πρόκριση» είπε μετά το παιχνίδι ο νεαρός τερματοφύλακας.
















Για τον Τζολάκη έχει πει μια μεγάλη αλήθεια ο συμπαίκτης του ο Γιώργος Μασούρας όταν ρωτήθηκε εάν ο μικρός νιώθει πίεση λόγω θέσης: «Κανονικά ένας τερματοφύλακας φυσιολογικός νιώθει πίεση. Το παιδί αυτό δεν έχει πίεση στο κεφάλι του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου