Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Δεν σου κάνω τον άγιο...










》Τελικά αντί να συζητάμε πολιτικά έως τις ευρωεκλογές, η ατζέντα της αντιπαράθεσης κυμαίνεται μεταξύ λούμπεν, ακροδεξιάς, πατριδούλας, Χριστούλη, lifestyle και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Tα καλάσνικοφ του Μπελέρη στα ’90s, το «γλυκό» άρωμα χουντίλας του Αυτιά με τα απανωτά «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ο Παπανώτας και οι σαχλαμάρες του για τις γυναίκες όταν κοσμούν το ίδιο ψηφοδέλτιο πρόσωπα, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, το... σύμβολο του ελληνικού #MeToo. Πόσα να αντέξουμε βρε παιδιά ακόμη; Οχι, τίποτα άλλο, έχουμε ακόμη τουλάχιστον ενάμιση μήνα μέχρι τις ευρωεκλογές και δυστυχώς κάποια σκευάσματα δεν συνταγογραφούνται. Μήπως τα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, να αντιληφθούν τι κάνουν, γιατί σε λίγο οι ψηφοφόροι θα τους πάρουν με τις ντομάτες;




》Από την άλλη πλευρά, ποιος βγαίνει επί της ουσίας κερδισμένος από αυτήν την ιστορία; Μα φυσικά η αγαπημένη μας κυβέρνηση που ακόμη να μας απαντήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε καμιά 100αριά πολιτικούς, δημοσιογράφους, ένστολους κ.λπ., ποιος βούτηξε, μόνταρε και μοίρασε τα ηχητικά στα Τέμπη, ποιος έδωσε την εντολή για μπάζωμα, γιατί αυτή η πρωτοφανής απόπειρα συγκάλυψης σε όλες τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πώς μοιράζονται οι «δουλειές» με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί τα καρτέλ κάνουν πάρτι στην Ελλάδα, γιατί η βενζίνη είναι πάλι δύο ευρώ το λίτρο, πώς θα πέσουν τα ενοίκια, γιατί η ακρίβεια είναι εκτός ελέγχου, κ.λπ. Πράγματα δηλαδή, λίγο πιο ουσιαστικά για τη ζωή των ανθρώπων, από τον Μπελέρη, τον Αυτιά, τον Παπανώτα, τον Γεωργούλη και δεν ξέρω ποιον άλλον, με τον οποίο πρέπει να ασχολούμαστε, λες και δεν έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε.


Θυμάμαι επί μνημονίου ότι το πολιτικό και το οικονομικό ρεπορτάζ είχαν έρθει πολύ κοντά και κυνηγούσαν παρέα την τρόικα και τα νέα μέτρα. Δεν φανταζόμουν ότι κάποια χρόνια μετά θα είχαμε σύμπραξη του πολιτικού με το ρεπορτάζ lifestyle


》Μπορεί ο Γιώργος Τσίπρας (και όχι μόνο) να δήλωσε σοκαρισμένος από την εξιστόρηση Κασσελάκη για τη βάφτισή του, αλλά εμένα, ως ελαφρώς... αντίχριστο, μου αρέσουν αυτά τα θέματα πίστεως. Θυμίζω τι είπε ο σύντροφος πρόεδρος στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ, όταν είδε μια εικόνα του Αγιου Ιάκωβου Τσαλίκη στο γραφείο του: «Με βάφτισε ο Αγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Αγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος». Ο Ανδρουλάκης τον τρόλαρε, λέγοντας ότι στη δική του βάφτιση του σχηματίστηκε ο... ήλιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Κουτσούμπας δεν ακολούθησε το τρεντ, όπως θα έλεγαν και στη Σοβιετική Ενωση, και είπε ότι στη δική του βάφτιση δεν σχηματίστηκε σφυροδρέπανο. Αλιβάνιστος, με άλλα λόγια, ο Γραμματέας. Πάντως ο πρόεδρος Κασσελάκης επανήλθε χθες και είπε ότι «ζεσταίνεται η καρδιά μου ξέροντας ότι υπάρχει ένας δεσμός με έναν από τους νεότερους αγίους της Εκκλησίας», αλλά πρόσθεσε και ότι θέλει διακριτούς ρόλους κράτους – Εκκλησίας. Οπότε μην ανησυχούν οι σύντροφοι, δεν θα έχει θυμιατό και αντίδωρο στις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής. Το πολύ πολύ, κανένα κομποσκοίνι.




》Ομολογώ ότι δεν τον είχα ξανακούσει τον άγιο Τσαλίκη, ο οποίος ήταν ο πνευματικός και μέντορας του Ελπιδοφόρου, όπως είπε ο Κασσελάκης. Αφού το έψαξα λίγο, βρήκα ότι ο Ιάκωβος Τσαλίκης ανακηρύχτηκε άγιος, πολύ πρόσφατα, το 2017. Ηταν ένα προσφυγόπουλο από τη Μικρά Ασία που ήρθε στην Ελλάδα δύο ετών μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Βόρεια Εύβοια. Εκεί αργότερα έγινε μοναχός στη Μονή του Οσίου Δαβίδ για περίπου 40 χρόνια, ώσπου το 1991, μετά από πολλά προβλήματα υγείας, πέθανε. Οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες είναι γεμάτες με ιστορίες για τις ιαματικές ικανότητές του.






》Για να το ελαφρύνουμε λίγο, προσωπικά τον μόνο που γνώριζα με αυτό το όνομα είναι τον τραγουδιστή Γιώργο Τσαλίκη, ο οποίος κάποτε δονούσε τις πίστες φωνάζοντας «σε, σε, σε» και πλέον είναι αντιδήμαρχος στο Περιστέρι. Να θυμίσουμε εδώ ότι υπάρχει και τραγούδι του Τσαλίκη (του περιστεριώτη, όχι του άγιου) με τίτλο «Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα» που είναι διασκευή γνωστού άσματος της Γωγώς Τσαμπά. (σ.σ. η πολιτιστική ενημέρωση είναι μια προσφορά της στήλης στον αναγνώστη που δοκιμάζεται σκληρά από την πολιτική επικαιρότητα). Βοήθειά μας.


Χάρης Ιωάννου


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου