Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Φουντώνει το κίνημα κατά του Ισραήλ στις ΗΠΑ – «Φλέγονται» τα πανεπιστήμια, «καίγεται» ο Μπάιντεν Το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ αναζωπυρώνεται με μεγαλύτερη ένταση. Μαζικές κινητοποιήσεις, συλλήψεις και κλείσιμο σχολών.







 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, εκτιμούσαν - ή καλύτερα ήλπιζαν – πως με την πάροδο του χρόνου το κίνημα των νέων υπέρ των Παλαιστινίων θα μπορούσε να περιοριστεί, καθώς φαίνεται να του στοιχίζει δημοσκοπικά. Οι εξελίξεις τους διαψεύδουν. Τα αμερικανικά Πανεπιστήμια «φλέγονται» από έναν νέο, και μάλιστα ενισχυμένο, γύρο κινητοποιήσεων κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενισχύοντας τον διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

Το Κολούμπια αναγκάστηκε να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα, καθώς δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων. Μαζικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στο Γέιλ, ενώ στο Χάρβαρντ οι πύλες έκλεισαν για το κοινό τη Δευτέρα. Οι αρχές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων, αλλά και πολλών ακόμη μικρότερων στις ΗΠΑ, προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση που έχει ξεσπάσει για τη σφαγή που συντελείται από το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.







Την περασμένη εβδομάδα περίπου 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, που είχαν κατασκηνώσει στον προαύλιο χώρο του Κολούμπια, συνελήφθησαν. Ωστόσο παρόμοιες δράσεις ξεπηδούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες φοιτητές έστησαν τις σκηνές τους, πριν επέμβει η αστυνομία ύστερα από κλήση της διοίκησης. Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου, θέλοντας να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, υποστήριξαν πως υπήρξαν «συνθήματα εκφοβιστικά και αντισημιτικά».


Φοιτητές κάνουν λόγο για «εξωφρενική καταστολή», τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις δεν είναι «αντισημιτικές» και για αυτό συμμετέχουν και πολλοί Εβραίοι, που υποστηρίζουν την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι έχουν καταγγείλει πως για πολλούς η κριτική κατά της ισραηλινής κυβέρνησης μετατρέπεται σε αντισημιτισμό και οι κινητοποιήσεις τους προκαλούν ανασφάλεια. «Οι Εβραίοι φοβούνται στην Κολούμπια. Είναι τόσο απλό», ανέφερε ένας φοιτητής στο Associated Press και πρόσθεσε: «Υπήρξε τόση δυσφήμιση του Σιωνισμού που έχει εξελιχθεί σε δυσφήμιση του Ιουδαϊσμού».







Υπενθυμίζεται πως και στην πρώτη φάση του κινήματος, πολλοί είχαν κατηγορήσει τους φοιτητές για αντισημιτισμό. Μάλιστα εβραϊκής καταγωγής μεγιστάνες επιχειρηματίες είχαν ζητήσει ακόμη και τα ονόματα αυτών που ηγούνται των κινητοποιήσεων ή και που συμμετέχουν σε αυτές και υπογράφουν δηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ, ώστε να μην προσληφθούν «κατά λάθος» στις εταιρείες τους. Άλλοι πάλι έστελναν τελεσίγραφο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να τερματίσουν το κίνημα, απειλώντας με διακοπή των υπέρογκων δωρεών.

Επικεφαλής των αρχών των πανεπιστημίων καλούνται συχνά το τελευταίο διάστημα σε ακροάσεις στο Κογκρέσο, κυρίως με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι τους κατηγορούν πως δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες. Η τελευταία που κατέθεσε στην Επιτροπή του Κογκρέσου, ήταν η Μινούς Σαφίκ, πρόεδρος του Κολούμπια, η οποία ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες μια ομάδα εργασίας από κοσμήτορες, διευθυντές σχολείων και καθηγητές θα προσπαθήσει να βρει μια λύση στην πανεπιστημιακή κρίση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές από τη Νέα Υόρκη προέτρεψαν τη Σαφίκ να παραιτηθεί, κατηγορώντας την πως απέτυχε να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον εκπαίδευσης καθώς «η αναρχία έχει κατακλύσει την πανεπιστημιούπολη». Υπενθυμίζεται πριν από μερικούς μήνες, δύο πρόεδροι πανεπιστημίων της Ivy League, του συνδέσμου οκτώ μεγάλων ιδιωτικών πανεπιστημίων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, εξωθήθηκαν σε παραίτηση, ύστερα από την κατάθεσή τους στη επιτροπή του Κογκρέσου. Η μια εξ αυτών ήταν η πρόεδρος του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι.






«Καίγεται» ο Μπάιντεν

Με το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα να ενισχύεται ημέρα με την ημέρα και καθώς ξεκίνησαν οι εορτασμοί για το Εβραϊκό Πάσχα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δήλωση.

«Καταδικάζω τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες και γι' αυτό έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να το αντιμετωπίσω. Καταδικάζω επίσης όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους και πώς είναι», είπε, θέλοντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή του για το εβραϊκό Πάσχα, στην οποία κατήγγειλε την άνοδο του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους ή στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίθηκε από μια μερίδα ψηφοφόρων των Δημοκρατικών για μονόπλευρη προσέγγιση και με τη νέα δήλωσή του επιχειρεί να ικανοποιήσει και αυτήν την πλευρά.

Ο Τζο Μπάιντεν «σχοινοβατεί» επικοινωνιακά, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η «ακλόνητη» υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Ισραήλ - οπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει παρά τις διαφωνίες του με τον Νετανιάχου - αποδοκιμάζεται από μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων των Δημοκρατικών. Οι νεαρότεροι ηλικιακά ψηφοφόροι υπήρξαν παραδοσιακά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς και η ψήφος τους ήταν καθοριστική για τη νίκη του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στην προηγούμενη εκλογική ανάμετρηση. Σήμερα το πλεονέκτημα έχει περιοριστεί αισθητά και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβικό για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου