Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Μυστικά γκάλοπ: Πέντε χάνουν, δυο κερδίζουν

 

Μυστικά γκάλοπ: Πέντε χάνουν, δυο κερδίζουν

Ο λογαριασμός του σπιτιού δεν βγαίνει στο παζάρι λέει ο θυμόσοφος λαός και σύμφωνα με τα μυστικά γκάλοπ- τα αληθινά κι όχι τα πειραγμένα- που μου μεταφέρει σοβαρός δημοσκοπικός αγγελιοφόρος, ο λογαριασμός των εκλογικών επιτελείων των  κομμάτων δεν βγαίνει στο παζάρι της κάλπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες μυστικές μετρήσεις (πιο φρέσκες δεν γίνεται), δεν είναι και πολύ αισιόδοξα τα μαντάτα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Η φθορά του Μητσοτάκη συνεχίζεται με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς πάρα την επιστράτευση του Γκρίνμπεργκ και του… Μπελέρη. Η τραγωδία των Τεμπών και η παρατεταμένη ακρίβεια φαίνεται να κοστίζουν ακριβά στον πρωθυπουργό ο οποίος ακροβατεί στο ψυχολογικό όριο του 30% και βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ. Η επιλογή του Μπελέρη δείχνει να λειτουργεί αντίστροφα από τα προσδοκώμενα για την “γαλάζια” παράταξη, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για κίνηση απελπισίας. Η εξ Αλβανίας βοήθεια δεν έχει το αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο στο δεξιό-ακροδεξιό ακροατήριο του Μητσοτάκη το οποίο θεωρεί την επιστράτευση του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο ως προσπάθεια “εξαπάτησης” καθώς καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφορούσε για την φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Η αιμορραγία προς την ακροδεξιά μοιάζει στην παρούσα φάση μη αναστρέψιμη. 

 

Και για την Κουμουνδούρου οι ημέρες της δημοσκοπικής άνοιξης φαίνεται ότι παρήλθαν. Το θετικό μομέντουμ που καταγράφηκε μετά το Συνέδριο εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει αλλά σταμάτησε και να κερδίζει. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η στασιμότητα οφείλεται στο βέρτιγκο και στις θολές θέσεις της Κουμουνδούρου όπως αυτές για τη Μέση Ανατολή, αλλά και στις δηλώσεις Κασσελάκη για το ΝΑΤΟ, τα… θαύματα της κολυμπήθρας και τους Άγιους Τσαλίκηδες. Ίσως η ιδέα προσέγγισης ενός κοινού όπου κυριαρχούν ο Βελόπουλος και ο Νατσιός να μην ήταν και τόσο έξυπνη. Δύσκολος αν όχι ανέφικτος μοιάζει πλέον ο στόχος να πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά ποσοστά των δεύτερων εκλογών του 2023. Θα απαιτηθούν υπερπροσπάθεια και μεγάλη σοβαρότητα. Δύσκολα αν όχι ανέφικτα και τα δύο μαζί.

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν κερδίζει από πουθενά. Το χειρότερο όμως για την Χαρίλαου Τρικούπη είναι πως φαίνεται να χάνει την τρίτη θέση, όπως και ο Ανδρουλάκης την ψυχραιμία του. Το ΠΑΣΟΚ “παγιώνεται” πίσω από τον μεγάλο κερδισμένο ο οποίος στην παρούσα φάση δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Βελόπουλο και κάποιοι-ες στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για το Ζάππειο.

Η στήλη από τις 30 Μαρτίου είχε προειδοποιήσει για τον κατήφορο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε εδώ: Σοκ για το ΠΑΣΟΚ στα μυστικά γκάλοπ – Οι μετρήσεις μετά την πρόταση μομφής 

Η Ελληνική Λύση που εμφανίζεται να εισπράττει σημαντικό ποσοστό από τους δυσαρεστημένους του Μητσοτάκη και ταυτόχρονα να απορροφά στο σύνολό τους τους Σπαρτιάτες (είχαν εξαϋλωθεί πριν από το σημερινό μπλόκο του Αρείου Πάγου), πάει για μεγάλο διψήφιο νούμερο. Άγνωστο αν θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους οι  μπουνιές στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ του ανεξάρτητου, πρώην Σπαρτιάτη, Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο. Η αλήθεια είναι πως η ακροδεξιά πάντα έδειχνε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο… τίμιο ξύλο. Ίδωμεν.

Αμελητέες οι «εισπράξεις» για το ΚΚΕ παρά την παρατεταμένη αναταραχή στην κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση το όνειρο Κουτσούμπα για διψήφιο νούμερο και τρίτη θέση αποδεικνύεται απατηλό. Θα μείνουν μόνο οι ατάκες για το Luben.

Η Ζωή συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα και η Πλεύση Ελευθερίας πάει για «ατομικό» εκλογικό ρεκόρ. Τι είπατε;

Θετικά είναι τα ευρήματα για τους χριστιανούς της Νίκης, σε αντίθεση με τους… χριστιανούς της Κουμουνδούρου. 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους ουραγούς που κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Η Νέα Αριστερά συνεχίζεις τις χαμηλές πτήσεις και τις πτωτικές τάσεις και απομακρύνεται σταθερά από τον στόχο για είσοδο στην Ευρωβουλή. Όλες οι ελπίδες  των αποσχισθέντων εναποτίθενται πλέον στη Μάρω Δούκα. Ας διαβάσουν το “Τίποτα δεν χαρίζεται” που έγραψε η μεγάλη συγγραφέας.

Περισσότερες πιθανότητες για την υπέρβαση φαίνεται να έχει ο Βαρουφάκης παρότι συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από το όριο.

Σε απόσταση… αισιοδοξίας και η Λατινοπούλου η οποία αναζητά τρόπους για να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό. Σε περίπτωση που κάνει την έκπληξη Φαήλος και Μπογδάνος πρέπει να προχωρήσουν σε δημόσιο χαρακίρι.

Ικανοποιητικά (στο πλαίσιο των μικρών) τα ποσοστά που προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ΠΑΣΟΚ, για το νεοσύστατο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου . Προφανώς, κάποιοι επέλεξαν να κάνουν μια προσωρινή στάση στις ευρωεκλογές πριν καταλήξουν στον Μητσοτάκη, μαζί με τον αρχηγό.

Σε πολύ χαμηλές πτήσεις, κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη. ΚΟΣΜΟΣ ακούω, αλλά κόσμο δεν βλέπω.

Συμπέρασμα: Κυριάκος χάνει, Κυριάκος κερδίζει. Έτσι είναι η Ζωή…

Δ.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου