Τρίτη, Απριλίου 23, 2024

Παιχνίδια κατασκόπων Βερολίνου – Πεκίνου: Συνελήφθησαν τρεις Γερμανοί ως πράκτορες της Κίνας Οι τρεις Γερμανοί φέρονται να συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας παρέχοντας υλικά και πληροφορίες για στρατιωτικές τεχνολογίες.





 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Στη σύλληψη τριών Γερμανών προχώρησαν οι αρχές της χώρας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη γερμανική εισαγγελία, οι τρεις συλληφθέντες συνεργάζονταν με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες παρέχοντας τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι συλλήψεις έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ταξίδεψε στην Κίνα με σκοπό να πιέσει το Πεκίνο για να σταματήσει να υποστηρίζει τη ρωσική οικονομία, η οποία έχει επιδείξει με μεγάλη ανθεκτικότητα στις δυτικές κυρώσεις. Ο Όλαφ Σολτς φέρεται επίσης να έθεσε και ζητήματα που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο, επισημαίνοντας θέματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά.


Η Γερμανία, που στο παρελθόν επωφελούταν από την εμπορική συνεργασία της με την Κίνα, σήμερα βλέπει αυτή τη σχέση να έχει ανατραπεί. Ο ανταγωνισμός από τις ακμάζουσες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας διαρκώς ενισχύεται επιφέροντας ένα διπλό χτύπημα: Μείωση εξαγωγών και απώλεια τμήματος από την «πίτα» της αγοράς. Η Κίνα όχι μόνο δεν αγοράζει πλέον τόσα πολλά γερμανικά προϊόντα, αλλά έχει εξελιχθεί και σε έναν σημαντικό ανταγωνιστή.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει ήδη παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία παρουσιάζεται με μια διπλή ταυτότητα, τόσο ως βασικός εμπορικός εταίρος, όσο και ως ένας συστημικός αντίπαλος. Στο ίδιο πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τις εταιρείες και τα ερευνητικά ινστιτούτα για την απειλή των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και της υβριδικής ασφάλειας από την Κίνα.


Επιπλέον το Βερολίνο φέρεται να ανησυχεί για τις κινεζικές εξαγωγές των αποκαλούμενων αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία. Πρόκειται για αγαθά που φαινομενικά δεν σχετίζονται με στρατιωτική δράση, ωστόσο θα μπορούσαν με την κατάλληλη επεξεργασία να αξιοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Τα αγαθά διπλής χρήσης είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η Ρωσία έχει υπερκεράσει τις δυτικές κυρώσεις σε συνεργασία με τους συμμάχους της, αλλά και με κάποιες πρόθυμες εταιρείες της Δύσης.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι συλληφθέντες είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που διευθύνει εταιρεία στο Ντίσελντορφ Herwig F. και Ina F και ένα ακόμη άτομο, ο Thomas R., στο Μπαντ Χόμπουργκ, κοντά στη Φρανκφούρτη, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν ως πράκτορας της Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS) και να προσέφερε κρίσιμες πληροφορίες για «στρατιωτικά χρησιμοποιήσιμες καινοτόμες τεχνολογίες».
 


Όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, το ζευγάρι στο Ντίσελντορφ, που φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τον Thomas R., είχε συνάψει συμφωνία με γερμανικό πανεπιστήμιο, η οποία περιελάμβανε την προετοιμασίας μιας μελέτης για έναν Κινέζο συμβατικό εταίρο για εξαρτήματα μηχανών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία ισχυρών κινητήρων πλοίων, όπως του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Κινέζος εταίρος, κατά τις γερμανικές αρχές, ήταν ωστόσο υπάλληλος της Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, ο οποίος φέρεται να έδινε και τις εντολές στον Thomas R.

Οι ύποπτοι αγόρασαν επίσης ένα ειδικό λέιζερ από τη Γερμανία για λογαριασμό του κινέζου συνεργάτη τους. Τα χρήματα φέρεται να δόθηκαν από την MSS και το λέιζερ εξήχθη στην Κίνα χωρίς εξουσιοδότηση. Πάντως οι εισαγγελικές αρχές δεν διευκρίνισαν σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο λέιζερ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία προχώρησε στη σύλληψη και δύο Ρωσογερμανών για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας. Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς με στόχο να υπονομεύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Οι συλλήψεις της Δευτέρας έγιναν με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου