Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

Γιατί «ναυάγησε» η παραίτηση Στυλιανίδη παρά τις πιέσεις;





O υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο του φιάσκου στη διαχείριση της κακοκαιρίας ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Οι φωνές για καρατόμησή του μετά το χάος στην Αττική ήταν ισχυρές, ακόμη και εντός ΝΔ.



Πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις προχωρούσαν σε σχετικές εισηγήσεις, βλέποντας στο πρόσωπό του το ρόλο της «Ιφιγένειας», που εκτός των άλλων θα εξυπηρετούσε και την επιχείρηση «διάσωσης Μητσοτάκη», στην οποία επιδόθηκε ο κυβερνητικός μηχανισμός τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες και διαρροές, υπήρξαν παρασκηνιακές πιέσεις και προς τον ίδιο για να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ναυάγιο». Εξάλλου ο Χρήστος Στυλιανίδης αποτελεί, κατά πολλούς και εντός ΝΔ, τον «αδύναμο κρίκο», καθώς ο Κύπριος πολιτικός δεν έχει σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο ο Χρήστος Στυλιανίδης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε πριν από μόλις πέντε μήνες επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με διθυράμβους, ύστερα από το φιάσκο με την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.



Η αποπομπή του θα σήμαινε ομολογία αποτυχίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και επιπλέον, σοβαρές πολιτικές εναλλακτικές για την θέση δεν υπάρχουν. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ελάχιστοι είναι εκείνοι στην ΝΔ που θα ήθελαν να αναλάβουν, και εν όψει εκλογών, το βάρος και το ρίσκο μιας καρέκλας που αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από «ηλεκτρική».



Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης ήρθε να αντικαταστήσει τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος με τη σειρά του πλήρωσε με την μετακίνησή του την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών το καλοκαίρι, όπως και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, σχετικά με τον τελευταίο, η καρατόμηση και δεύτερου προσώπου από το χώρο τον «εκσυχρονιστών», με τον οποίο συνδέεται ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα έστελνε το μήνυμα πως τα εν λόγω στελέχη είναι «αναλώσιμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω τη στήριξη που παρέχει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συγκεκριμένος χώρος από την αρχή της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Για τους παραπάνω λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, έσπευσε να καλύψει τον Χρήστο Στυλιανίδη. «Δημιουργήσαμε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή», είπε, βάζοντας τέρμα και στα σενάρια αποπομπής ή παραίτησης Στυλιανίδη.

Τουλάχιστον προς ώρας, γιατί οι αντιδράσεις για το «ναυάγιο» της «Ελπίδας», διαρκώς πληθαίνουν και τα πυρά στρέφονται και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα χιόνια δεν θα λιώσουν εύκολα για το Μέγαρο Μαξίμου, οπότε τα πρωθυπουργικά «εκχιονιστικά» δεν αποκλείεται να επιστρέψουν για «εκκαθαρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου