Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

Η Δύση «κόβει» το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι - Φωνές για προσέγγιση με Πούτιν Το σχέδιο του Ζελένσκι χαρακτηρίζεται ως «λίστα ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση.





 

 


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρεται με «πάθος» στο αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης» του, υποστηρίζοντας πως αυτό θα φέρει το τέλος του πολέμου. Ωστόσο οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται πως δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία του. Το αντίθετο. Το «σχέδιο» του Ουκρανού προέδρου περισσότερο προβληματίζει, καθώς περιγράφεται ως μια «λίστα ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση.


 

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει συναντήσεις με δυτικούς ηγέτες στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα παρουσιάσει μάλιστα το σχέδιό του και σε συνάντηση που θα έχει με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι εάν οι σύμμαχοι υποστηρίξουν το σχέδιό του, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άδεια για χτυπήματα με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός Ρωσίας, τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναγκαστεί να τερματίσει διπλωματικά τον πόλεμο.


Ωστόσο, αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες του Ζελένσκι με ξένους ηγέτες, μιλώντας στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης» δεν προσφέρει καμία σημαντική αλλαγή. Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι ενώ οι σύμμαχοι θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, πρέπει να διευκρινίσει πώς μπορεί να μοιάζει η ειρήνη.
Πληθαίνουν οι φωνές για συνομιλίες με Πούτιν

Η αξιολόγηση του σχεδίου αντανακλά και μια γενικότερη απαισιοδοξία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τρίτο χρόνο του. Πολλοί επίσης στην Ευρώπη φοβούνται πως τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι φωνές που τάσσονται υπέρ της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτίν πληθαίνουν. Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Bloomberg, ανέφεραν πως τουλάχιστον ένας από τους ισχυρούς συμμάχους έχει προτείνει πως είναι καιρός για μια επαναπροσέγγιση με τον Ρώσο Πρόεδρο, είτε από τον ίδιο τον Ζελένσκι, είτε με πρωτοβουλία των συμμαχικών δυνάμεων. Στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσες επαφές με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση της G20 στη Βραζιλία που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.


 


Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως εντείνονται οι ανησυχίες των δυτικών κρατών για την δική τους ασφάλεια, καθώς η Ρωσία προχωρά στην ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν πέρα από την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, που αναφέρει πως έχει δει το προσχέδιο του ρωσικού προϋπολογισμού, η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο ιστορικό επίπεδο των 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θέλει ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Παρά τα αδιέξοδα στο στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, το Κίεβο επιμένει πως το δικό του σχέδιο μπορεί να θέσει την Ουκρανία σε ισχυρότερη θέση για μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα. Αντίθετα, προειδοποιεί πως μια κατάπαυση πυρός χωρίς σαφείς εγγυήσεις θα έδινε τον χώρο στον Πούτιν να χτυπήσει ξανά αφού επανεξοπλιστεί.

Ο συνεργάτης του ουκρανού Προέδρου Άντριι Γιέρμακ είπε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη ότι το σχέδιο του Κιέβου προβλέπει και μια πρόσκληση για ένταξη στη νατοϊκή συμμαχία και κάλεσε τους εταίρους να αγνοήσουν της απειλές της Μόσχας για κλιμάκωση. Όμως τόσο η ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσο και η ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και άμεση συμμετοχή των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο.


Οι δυτικοί ηγέτες - μέχρι στιγμής – δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Ουκρανίας για παράδοση πιο εξελιγμένων όπλων και κυρίως για την έγκριση χτυπημάτων με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ, αλλά και άλλοι σύμμαχοι, φαίνεται πως λαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για μια ισχυρή απάντηση, παρότι ο Ζελένσκι επιμένει να υποστηρίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «μπλοφάρει» και σημειώνει ότι η απόρριψη του σχεδίου του θα αφήσει έναν κόσμο διχασμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου